Kunstmatige intelligentie vereenvoudigt onderzoek binnenoor

Kunstmatige intelligentie vereenvoudigt onderzoek binnenoor

Artsen en wetenschappers van onder meer het Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht hebben een methode ontwikkeld om het binnenoor in kaart te brengen met behulp van kunstmatige intelligentie.

Het is een samenwerkingsproject van de Belgische startup Radiomics met de Maastrichtse artsen en wetenschappers, het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en de Universiteit Antwerpen.

MRI-scan
“Tot nu toe gaven artsen handmatig aan waar het binnenoor zich bevindt op een MRI-scan. Dit is niet alleen heel tijdrovend, het kan ook leiden tot grote verschillen onderling”, zegt onderzoekster Akshayaa Vaidyanathan van Radiomics. Het herkennen van het binnenoor op een scan is een uitdaging omdat het zo klein is. Met kunstmatige intelligentie is het mogelijk om geautomatiseerd het binnenoor te herkennen op de MRI-scan.

Horen en evenwicht bewaren
Het binnenoor bestaat uit het slakkenhuis, waarmee we kunnen horen, en het evenwichtsorgaan. Door een ‘complex samenspel van drukgolven’ in de vloeistof in het binnenoor kunnen we horen en evenwicht bewaren. Als dat samenspel niet in balans is, kunnen mensen last krijgen van gehoorverlies, oorsuizen of duizeligheid.

Onderzoeken
Om ziekten in het binnenoor te kunnen begrijpen, is het belangrijk om het binnenoor goed te kunnen onderzoeken. “Een theelepeltje kan 25 keer de inhoud van het binnenoor bevatten. Deze nieuwe techniek met kunstmatige intelligentie kan ons helpen om het binnenoor veel beter en sneller met een MRI-scan in kaart te brengen”, zegt KNO-arts en evenwichtsexpert Raymond van de Berg van het MUMC+.

https://www.1limburg.nl/kunstmatige-intelligentie-vereenvoudigt-onderzoek-binnenoor