Een methode om het binnenoor in kaart te brengen door middel van artificial intelligence (AI). Dat is wat de startup Radiomics heeft ontwikkeld in samenwerking met artsen en wetenschappers van het Maastricht UMC+, de Universiteit Maastricht, het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) en de Universiteit Antwerpen.
Onderzoekster Akshayaa Vaidyanathan van Radiomics licht toe: “Om het binnenoor te onderzoeken met MRI-scans, moet je het binnenoor heel precies op zo’n scan kunnen herkennen. Dat is een hele uitdaging bij zo’n kleine structuur. Tot nog toe gaven artsen handmatig aan waar het binnenoor zich precies bevindt op zo’n scan, maar dit is niet alleen heel tijdrovend, het kan ook leiden tot grote verschillen onderling.” Om dit probleem op te lossen werd een nieuwe methode ontwikkeld die gebaseerd is op artificiële intelligentie. Deze toepassing maakt het mogelijk om volledig geautomatiseerd het binnenoor te herkennen op de MRI-scan. Niet alleen kan dat met deze nieuwe toepassing binnen enkele seconden, het lukt ook om dit telkens opnieuw te doen met een bijzonder hoge reproduceerbaarheid. KNO-arts prof. dr. Vincent Van Rompaey van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen: “Deze toepassing kan in de toekomst artsen helpen in de diagnose en behandeling van aandoeningen in het binnenoor, maar ook behulpzaam zijn in de opleiding van artsen.”
Labyrint
Diep in het oor ligt niet alleen het slakkenhuis dat ons doet horen, maar ook het evenwichtsorgaan. Samen vormen ze het binnenoor (of labyrint), gelegen in het rotsbeen, het hardste bot in het menselijk lichaam. Horen en ons evenwicht bewaren doen we door een complex samenspel van drukgolven in de vloeistof in het binnenoor. Trillende bewegingen van de lucht (geluiden) worden dermate versterkt dat er in het slakkenhuis een drukgolf kan worden opgewekt om de haarcellen en de gehoorzenuw te activeren.
Hoofdbewegingen zetten de vloeistof in het evenwichtsorgaan in beweging, en gaan vervolgens een andere soort haarcellen activeren. De evenwichtszenuw zal hierdoor de ogen bliksemsnel kunnen aansturen en je beeld scherp houden tijdens het bewegen. Als het complexe samenspel van drukgolven niet in balans is, dan kan dit gehoorverlies, oorsuizen of duizeligheid veroorzaken.
Theelepel
Om bepaalde ziektes van het binnenoor beter te begrijpen, is het belangrijk om het binnenoor goed te kunnen onderzoeken. Maar het binnenoor is heel erg klein en laat zich daarom moeilijk onderzoeken. KNO-arts en evenwichtsexpert dr. Raymond van de Berg van het Maastricht UMC+ maakt een vergelijking om dat duidelijk te maken: “Een theelepeltje (5 milliliter) kan 25 keer de inhoud van het binnenoor bevatten. Deze nieuwe techniek met artificiële intelligentie kan ons helpen om het binnenoor veel beter en sneller met een MRI-scan in kaart te brengen.”
https://intranet.maastrichtuniversity.nl/en/news/artificial-intelligence-bij-oorproblemen